Startsida
Skip Navigation LinksKK-stiftelsen > Startsida
​​
​​
 

Med hjälp av forskare från Högskolan Väst ska högskolan i samproduktion med industrin skräddarsy kurser som är anpassade till yrkesverksamma och bidrar till expertkompetenshöjningen i tillverkande industri, regionalt och nationellt. Det är målet med projekt ProdEx som nu beviljats 10 miljoner från KK-stiftelsen.  


Sju företag i ny forskarskola inom hälsoteknik​

Forskarskola hälsoteknik 3.jpg
Forskarna Elaine Åstrand och Maria Lindén mäter hjärnaktivitet med hjälp av sensorer. Foto: Jonas Bilberg.

Mälardalens högskola (MDH) beviljas 30 miljoner kronor till en ny företagsforskarskola. Sju företag som jobbar med tillförlitliga sensorsystem för främst hälsoteknik anställer doktoranderna.

- Att samverka på det här sättet gagnar alla parter, säger Paul Pettersson, vikarierande rektor för MDH. Det stärker våra olika verksamheter och ger oss möjlighet att tillsammans utveckla teknik som kan effektivisera morgondagens hälsovård. Debatt av Madelene Sandström, vd KK-stiftelsen: 

De 16 nya universiteten och högskolorna står för knappt 40 % av den högre utbildningen i Sverige – men man får bara dela på 10 % av forskningsanslaget. Denna skevhet är oförenlig med den samsyn som nu finns om att i högre grad integrera forskning och utbildning i kompletta miljöer och är även helt ologisk med tanke på den högkvalitativa verksamhet som bedrivs vid dessa lärosäten och de behov som finns i samhället. 

 

Från ord till handling​

Krönika av Ulf Hall i Ny Tekniks bilaga "Vår nya forskning": 
Från ord till handling 2.png
De flesta tycks vara överens om att utbildning och forskning spelar en avgörande roll för att Sverige ska förbli en framgångsrik kunskapsnation. Och de flesta ser att konkurrensen från omvärlden blir tuffare. Till och med traditionella låglöneländer konkurrerar allt mer med kunskapsinnehåll. Men från ord till handling tycks steget inte vara lika självklart.​


 


Senast uppdaterad den 27 april 2016
Copyright KK-stiftelsen
Kontakta KK-stiftelsen
Telefon växel: 08-56 64 81 00
Fax: 08-24 75 09
E-post: info@kks.se

Post och besöksadress
Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen)
Postadress: Mäster Samuelsgatan 60, plan 9 , 111 21 Stockholm
Besöksadress: Mäster Samuelsgatan 60, 9 tr, Stockholm. Karta
Faktureringsadress: Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling,
FE 313, 838 80 Frösön