Företagsforskarskolor
Så här bidrar Företagsforskarskolor till utvecklingen av kompletta miljöer:
Företagsforskarskolor ger möjlighet att utveckla och stärka lärosätets forskarutbildning som bedrivs i samverkan med näringslivet. Den samverkan som programmet möjliggör bidrar också till att stärka relationen mellan akademi och näringsliv, vilket kan ge positiva bidrag till såväl forsknings- som utbildningsverksamheten vid lärosätet samt till företagens verksamheter. Programdelen Professionell licentiat innebär för näringslivet en möjlighet att erbjuda specialister fördjupning inom ett kunskapsområde inom ramen för en kortare forskarutbildning, än en företagsforskarskola..
Om programmet
KK-stiftelsens program Företagsforskarskolor syftar till att tillgodose näringslivets behov av forskningskompetens genom forskarutbildning som bedrivs i samproduktion. Den enskilda forskarstuderande har, förutom en formell handledare vid lärosätet, alltid en mentor vid ett företag. I de flesta fall har den forskarstuderande sin anställning i företaget. Programmet syftar också till att ge lärosätet möjlighet att utveckla forskarutbildning som bidrar till att stärka forsknings- och utbildningsmiljön samt till profilering av lärosätet.
Programmets bidrag till lärosätets utveckling
Företagsforskarskolor är en viktig insats för uppbyggnad och utveckling av den akademiska forsknings- och utbildningsverksamheten inom det aktuella forskningsområdet. De möjliggör för forskningsmiljön att stärka sin position inom ämnesområdet, nationellt såväl som internationellt. De bidrar även till akademins kompetensutveckling genom till exempel ökad insikt i och kunskap om industriella utmaningar.
Programmets bidrag till näringslivets utveckling
Företagsforskarskolor är en viktig insats för näringslivets kompetensförsörjning. Genom att akademi och näringsliv gemensamt definierar ett forskningsproblem ger Företagsforskarskolor tydliga resultat för deltagande företag, såsom nya eller vidareutvecklade produkter eller processer. Företagsforskarskolor ger även värdefulla nätverk för näringslivet, såväl inom akademin som mellan deltagande företag. Dessa nätverk har bland annat lett till nya kundkontakter, gemensamma produktutvecklingsprojekt samt större branschgemensamma forskningsprojekt.
Programmets utformning
Omfattningen av en företagsforskarskola varierar mellan 6–20 forskarstuderande. Bidraget per doktorand uppgår till 1,8 mnkr för avlagd doktorsexamen, och 900 000 kr för avlagd licentiatexamen. Forskarskolan genomförs i samproduktion med näringslivet. Deltagande företag ska medverka aktivt och vara väl integrerade i forskarskolans genomförande. Näringslivet bidrar genom in-kind och/eller direkt finansiering med minst motsvarande belopp som KK-stiftelsen bidrar med. Företagens insatser kan till exempel utgöras av lönekostnader för de forskarstuderande, tid för mentor/handledare vid företaget eller bidrag till andra aktiviteter som bidrar till doktorandens eller forskarskolans utveckling. KK-stiftelsen förutsätter att även lärosätet medfinansierar forskarskolan.
Vem kan söka och hur går det till
- Sveriges högskolor och nya universitet med examenstillstånd på forskarnivå inom avsett område kan söka medel.
- Projektet ska samproduceras tillsammans med näringslivspartners och deras medverkan ska beskrivas i ansökan.
- Programmet utlyses årligen, varje vår. Ansökan görs portalen Ansök & rapportera.
Här kan du läsa om några pågående företagsforskarskolor:
BTH har examinerat sin första licentiat
GRASCA – första företagsforskarskolan inom humaniora
ProWOOD – Smålands träindustri satsar på forskning
Forskarskolan FORIC vid Mittuniversitetet
Forskarskolan IPSI (fd APPLY-IT) vid Högskolan i Skövde
Forskarskolan ProWOOD vid Linnéuniversitetet och Jönköping University