NU
Så här bidrar NU till utvecklingen av kompletta miljöer:
Genom att utveckla flexibla, nätbaserade utbildningar som utformats i nära samverkan med näringslivet ges möjligheten att erbjuda näringslivsrelevanta utbildningar för såväl yrkesverksamma som nationella och internationella studenter. På så vis kan starka forsknings- och utbildningsmiljöer bli en viktig akademisk partner till företag inom relevanta branscher samt erbjuda attraktiva utbildningar för studenter.
Om programmet
Programmet avser utveckling och genomförande av nätbaserade kurser som är internationellt bärkraftiga. Syftet är att bidra till en internationell positionering av lärosätets starka utbildnings- och forskningsmiljöer genom stöd till utveckling av nätbaserade spetsutbildningar på avancerad nivå och forskarnivå. Kurser som utvecklas ska också ha en inriktning som svarar mot behov i näringslivet samt bidra till pedagogisk utveckling. Insatsen ska resultera i utveckling av riktade, nätbaserade kurser, till skillnad från massiva, öppna nätkurser. Dessa riktade kurser karaktäriseras av att de har en tydligt definierad målgrupp med antagning utifrån definierade förkunskapskrav. På så sätt kombineras de fördelar som är utmärkande för MOOCs med möjligheten att ge ett skräddarsytt erbjudande.
Programmets bidrag till lärosätets utveckling
Universitet och högskolor står idag inför en ökad konkurrens, där profilering av såväl forskning som högre utbildning blir en förutsättning för lärosäten att hävda sig i den globala konkurrensen. Ett nätbaserat utbildningsutbud ger möjlighet för lärosäten att positionera sina starka utbildnings- och forskningsmiljöer nationellt och internationellt. Utvecklingen av kurserna ska ske i samverkan med företag vilket ger lärosätena en god inblick i näringslivets kunskapsbehov. Vidare gäller att utbildningar på avancerad nivå med stark koppling till näringslivet och stärker förutsättningarna till rekrytering av studenter, nationellt och internationellt.
Programmets bidrag till näringslivets utveckling
Genom sin medverkan kan företagen vara med och forma utbildningarnas innehåll och utformning så att innehållet är aktuellt för näringslivet. Detta säkrar näringslivsrelevansen och stärker förutsättningarna för en god kompetensförsörjning i näringslivet, vilket är ett krav för företagens utveckling och långsiktiga konkurrensförmåga. Det är också en möjlighet för näringslivet att stärka relationerna med lärosätet och på så vis utöka samarbetet inom såväl forskning som utbildning.
Programmets utformning
Medel kan sökas för utveckling och genomförande av helt nätbaserade utbildningar utifrån en lärosätesgemensam strategi/ambition avseende nätbaserad utbildning för internationell positionering. Ansökan kan omfatta en eller flera delprojekt. Med delprojekt avses kurs/kurser inom ett starkt forsknings- och utbildningsområde. Ett delprojekt får maximalt omfatta 15 hp per ansökningstillfälle och ska löpa under 3-4 år. Utlysningen återkommer årligen varför det är möjligt att bygga upp och utveckla verksamheten successivt.
Vem kan söka och hur går det till?
- Programmet utlyses årligen, varje höst.
- Ansökan görs portalen Ansök & rapportera.