Mälardalens högskola blir universitet

Mälardalens högskola blir universitet 1 januari 2022. Det meddelade forsknings- och utbildningsminister Mathilda Ernkrans som betonade högskolans framgångsrika samarbete med näringslivet.
– Det här betyder oerhört mycket för oss. Vi kommer att kunna vara en starkare forskningspartner i regionen och nationellt, säger Paul Petterson, rektor på MDH.
Paul Pettersson, rektor vid MDH
Paul Petterson, rektor vid MDH

MDH är Sveriges största högskola med närmare 17 000 studenter och högskolans forskning inom framtidens energi är internationellt erkänd. Beskedet att MDH ska få universitetsstatus lämnades under fredagen av Matilda Ernkrans och är en del den forskningspolitiska proposition som regeringen presenterar den 17 december. 

– Mälardalens högskola har en framstående position bland landets lärosäten och dess utbildning och forskning är viktiga för regionens tillväxt och utvecklingspotential – inte minst genom sin samverkan med omgivande näringsliv och region, säger Matilda Ernkrans.

Enligt Matilda Ernkrans kommer MDH att få ett ökat forskningsanslag på 130 miljoner kronor när högskolan blir universitet den 1 januari 2022.

– Det har under många år funnits ett stort engagemang för att göra MDH till universitet. Idag mynnar det ut i ett konkret förslag och vi är otroligt glada över förtroendet regeringen visar oss, säger Paul Pettersson, rektor vid MDH.

Matilda Ernkrans betonade ert framgångsrika samarbete med företag som exempelvis ABB. Vad har samproduktionen haft för betydelse för er utveckling?

– Den har varit otroligt viktig. På många sätt har den varit vägledande i vilken forskning och utbildning vi bedriver i nära relation med näringsliv och offentlig sektor. Finansiärer som KK-stiftelsen är med och möjliggör det arbetet med sin finansiering, säger Paul Pettersson och fortsätter:

– Det är genom KK-stiftelsens olika program som vi har byggt upp en stor del av vår verksamhet skulle jag säga. De har ett tydligt tänk kring hur man kan utvecklas som lärosäte och det har fungerat otroligt bra för oss.

KK-stiftelsen har bland annat medverkat till att bygga upp stora delar av MDH:s forsknings- och utbildningskapacitet och har under de senaste 10 åren satsat över 800 miljoner kr inom forskning och högre utbildning.

– Det här är jätteroliga nyheter. Det är extra glädjande att betydelsen av samproduktion med näringslivet lyftes upp när nyheten presenterades. Att MDH nu blir ett universitet är ett lyft för både Mälardalsregionen och hela Sverige, säger Eva Schelin, KK-stiftelsens vd.