”Nya lärosäten har stort fokus på innovation”

IVA:s nya 100-lista lyfter fram tekniska och ekonomiska forskningsprojekt som kan utvecklas till innovationer och skapa samhällsnytta. På årets lista är var tredje projekt från högskolor och nya universitet.
– Min bild av nya lärosäten är att de ofta har stort fokus på innovation, säger IVA:s vd Tuula Teeri.

Årets 100-lista från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, fokuserar på hållbarhet när man nu för andra gången listar aktuella forskningsprojekt med potential att skapa nytta inom överskådlig tid.

– Världen är komplex, och klimat- och miljöfrågor hänger tätt ihop med ekonomiska frågor i näringslivet. Därför har vi samlat dessa perspektiv, säger Tuula Teeri.

bild på Tuula Teeri
Tuula Teeri, vd för IVA. Fotograf Elin Vinger Elliot

Drygt 30 procent av projekten på årets lista bedrivs på nya universitet och högskolor.

– Vi ser inte att det skiljer sig så mycket mellan gamla och nya lärosäten när det gäller användbara idéer. Men min egen bild av nya lärosäten är att de ofta har stort fokus på innovation, säger Tuula Teeri.

Utifrån nomineringar från forskare och andra aktörer gör IVA ett urval av de forskningsprojekt med potential att utvecklas till innovationer som kan leda till affärsutveckling eller annan form av nytta. Syftet med 100-listan är att lyfta fram intressanta forskningsprojekt som kan ligga till grund för olika former av samarbeten med näringslivet, och ska inspirera till nya kontakter, möten och nätverkande.

– Det finns massor av bra idéer i forskarvärlden, men entreprenörskap ingår sällan i forskarutbildningen. Därför behöver forskarna ofta partners som kan ta deras idéer vidare, säger Tuula Teeri.

Ett av projekten på listan är ”Model Driven Product Development and Decision Support”, som drivs av Blekinge Tekniska Högskola. Forskningen är tvärvetenskaplig, och syftar till att stötta industrins övergång till en hållbar cirkulär verksamhet med hjälp av nya produkt- och tjänstelösningar.

– Vi nominerades av våra partners, och det känns fantastiskt roligt. Listan innebär att vår forskning hamnar mer i fokus, och det är bra. Vi anser att den är relevant för utvecklingen mot en hållbar framtid, säger projektledaren Tobias Larsson, professor i simuleringsdriven produktutveckling vid Blekinge Tekniska Högskola.

KK-stiftelsen är en av finansiärerna i projektet.

– Utan KK-stiftelsen hade vi inte kunnat bygga den forskningsmiljö vi har nu. Deras finansiella bidrag och återkommande review-process har gjort att vi nu kan sikta ännu högre i vår forskningsambition, säger Tobias Larsson.

Fakta: Om 100-listan 2020

  • 100-listan har fått sitt namn av att IVA fyllde 100 år i fjol. På årets lista finns 94 forskningsprojekt med fokus på hållbarhet.
  • Projekten är utvalda för att de kan skapa värde för företag, eller samhället, i form av kunskap, processer, produkter och affärsutveckling.
  • Förra året fokuserade listan på digitalisering.