Expertkompetens
Så här bidrar Expertkompetens till utveckling av forsknings- och utbildningsmiljöer:
Genom expertkompetensprojekt stärks utbildningen genom utveckling av forskningsnära och flexibla kurser och utbildningar för yrkesverksamma. Detta ger aktuell miljö:
- en ny studentkategori
- stärkt utbildning på avancerad nivå
- hög kompetens i nätbaserade utbildningsformer
- kunskap om näringslivets kunskaps- och kompetensbehov
- stärkta förutsättningar till att positionera sig som en ledande akademisk partner till företagen inom relevanta branscher, nationellt och internationellt.
Om programmet
Expertkompetens avser utbildning för yrkesverksamma på avancerad nivå. Kurser och utbildningar utvecklas genom att matcha kompetens- och utvecklingsbehov i näringslivet med den kunskap och kompetens som finns i starka akademiska miljöer. Eftersom kursdeltagarna är yrkesverksamma ställs höga krav på flexibla utbildningsformer. Detta innebär att lärosäten – genom programmets stöd – kan utveckla ledande positioner i den internationella utvecklingen av nätbaserade utbildningar. För företag innebär det att medarbetare kan tillgodogöra sig relevant kunskap vid lärosätet inklusive forskningsresultat genererade där eller globalt. De utvecklade kurserna ska införlivas i lärosätets ordinarie utbildningsutbud och kvalitetssäkras enligt ordinarie rutiner. Syftet med programmet är att ge yrkesverksamma och företag kompetenslyft för kunskapsintensiv företagsutveckling och innovation.
Programmets bidrag till lärosätets utveckling
Eftersom kurserna utvecklas för yrkesverksamma i samproduktion med företag får aktuell miljö inte bara en ny studentkategori utan också en god inblick i näringslivets kunskaps- och kompetensbehov. Detta har resulterat i identifiering av angelägna forskningsfrågor och nystartade forskningsprojekt. De höga kraven på flexibla former stärker berörda lärosätens kunskap och kompetens i nya utbildningsformer såsom MOOC, nätbaserade flipped classrom och digitala laborationer. För lärosätena öppnas därigenom goda möjligheter att etablera sig på den internationella utbildningsmarknaden inom sina profilerade och starka forsknings- och utbildningsområden.
Programmets bidrag till näringslivets utveckling
Expertkompetensprogrammet är en viktig insats för näringslivets kontinuerliga kompetensförsörjning. Genom matchningen av de akademiska miljöernas kunskap och näringslivets kompetensbehov kan företagens anställda ges förutsättningar att utveckla den kompetens, som företagen behöver för att bibehålla och stärka sin förnyelse och konkurrenskraft. De flexibla formerna gör detta möjligt oavsett företagens geografiska läge. Exempel på effekter är att:
- Företag inkluderar utbildningar/kurser i sina interna system för kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
- Företag har förnyat befintliga produkter och processer, som resultat av medarbetares kompetensutveckling.
- Kursdeltagare har fått nya positioner/utökat ansvar i sina respektive företag.
Forskningsministern, akademin och näringslivet eniga om det livslånga lärandet för stärkt konkurrenskraft
KK-stiftelsens seminarium Flexibel utbildning på avancerad nivå för yrkesverksamma. Fotograf: Johan Olsson
Programmets utformning
Programmet indelas i två steg. Steg 1 är en öppen utlysning där medel söks för utredning och planering samt utveckling och genomförande av kurser/kursmoduler i en pilotomgång om totalt 10–15 hp. Steg 2 är en riktad utlysning till projekt som genomfört Steg 1 och indelas i två faser. I Fas A söks medel för fortsatt utveckling och genomförande av kurser inklusive metodutveckling om totalt 45–90 hp. I Fas B söks medel för konsolidering av verksamheten.
Steg 1 utlyses årligen, vår och höst. Projekttiden är 1,5-2 år och stödet från KK-stiftelsen maximalt 3 miljoner kronor. I Steg 1 ingår att ta fram ansökan till Steg 2, som utlyses årligen på hösten. Flera lärosäten, forskningsinstitut och branschorganisationer kan samverka i verksamheten om det höjer kvaliteten, relevansen eller på annat sätt bidrar positivt till utvecklingen.
Vem kan söka och hur går det till
- Sveriges nya universitet och högskolor, med examenstillstånd på lägst masternivå inom aktuellt ämnesområde, har möjlighet att söka medel.
- Programmet Expertkompetens utlyses årligen. Steg 1, som är en öppen utlysning, utlyses vår och höst. Steg 2 riktas till projekt som genomfört Steg 1.
- Ansökan görs i portalen Ansök & rapportera.
Inom programmet finns sju projekt beviljade i Steg 2. Besök gärna deras webbplatser:
- PROMPT Professionell masterutbildning i mjukvaruutveckling
- Sociala medier och webbteknologier för innovation och tillväxt
- ProdEx – Expert i produktionsteknik
- Smarter 2.0 – AI för yrkesverksamma
- Premium – Kunskapsintensiv och innovativ produktionsutveckling
- ISE – Improving value creation through service education
- Data-driven tjänsteutveckling: avancerad utbildning för yrkesverksamma
Exempel på genomförda projekt:
Expertkompetens för hållbart träbyggande
Gjuterimagistern 3.0
Verksamheten inom programmet Expertkompetens lyfts av EU: