Nyhet

Grattis till alla som kom med på årets 100-lista

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVAs 100-lista katalyserar fruktbara möten mellan näringsliv och akademi och skapar möjlighet att synliggöra forskning och nyttigörande av forskningsresultat. På årets 100-lista, som är den femte i ordningen, lyfter IVA särskilt fram forskningsprojekt inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap. Av totalt 79 projekt kommer 15 stycken från KK-stiftelsens målgruppslärosäten, varav sju stycken har finansierats med medel från stiftelsen.

– Det finns otroligt bra forskning i Sverige som har potential att förbättra världen med hjälp av ny teknik. Till årets 100-lista har IVAs urvalskommitté valt ut årets mest lovande forskningsprojekt som bedöms ha stor potential till affärs- och samhällsnytta, sa Marianne Dicander Alexandersson, IVA-ledamot och styrgruppsordförande vid lanseringen av listan den 10 maj.

– Det är alltid lika spännande att se vilka projekt som kommer med på IVAs 100-lista. Listan är ett viktigt verktyg för att lyfta fram samverkan och nyttiggörande mellan akademi och företag. I år finns 15 projekt med från våra målgruppslärosäten, och vi är förstås extra nöjda över att sju av dem är finansierade med medel från KK-stiftelsen, säger KK-stiftelsens vd Eva Schelin.

Stort grattis och lycka till Kurt Tutschku, Blekinge Tekniska Högskola, Li Guo, Högskolan i Borås, Björn Sjöstrand, Karlstads universitet, Mauro Caporuscio, Thomas K Bader, Linnéuniversitetet, Marjan Sirjani, Koteshwar Chirumalla, Mälardalens universitet.

Se hela Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVAs 100-lista

Läs mer om IVAs projekt Research2 Business där 100-listan är en del

Här kommenterar Marianne KK-stiftelsens roll som samarbetspartner. Övriga samarbetspartners är Vinnova, Almi, PRV: Patent- och registreringsverket, Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Voima Ventures och Sveriges högskolor och universitet.

Se intervjun med Marianne Dicander Alexandersson här 

Bilderna ovan är tagna vid IVAs lansering av 100-listan.