Vad innebär samproduktion?

Samproduktion utgör grunden i KK-stiftelsens verksamhet och genomsyrar de projekt och forsknings- och utbildningsmiljöer vi finansierar. Kortfattat innebär samproduktion att de projekt som stiftelsen finansierar ska utformas och genomföras i nära samarbete mellan akademi och näringsliv, och oftast med en medfinansiering från näringslivet som motsvarar KK-stiftelsens finansiering.

Värdet med samverkan

Genom att samproducera får forskare och näringslivet insikt i och förståelse för varandras behov. Forskningen kan berikas av fråge- och problemställningar som har uppstått genom näringslivets verksamhet, och ta del av de erfarenheter som finns hos näringslivets personal. Forskarna får också ofta tillgång till data, utrustning, testmiljöer med mera som inte finns vid lärosätet. Näringslivsaktörerna kan å sin sida tillgodogöra sig forskningsresultat som är relevanta för deras verksamhetsutveckling och ge sina medarbetare kompetensutveckling som bygger på aktuell forskning.

Genom samproduktion kan de projekt som vi finansierar förankras både i forskningsfronten vid akademin och i utvecklingsfronten hos näringslivet. Mer långsiktigt bygger samproduktionen förtroende och nätverk mellan akademi och näringsliv, vilket underlättar nya och mer fördjupade samarbeten.

Samproducerad forskning 

I samproducerade forskningsprojekt arbetar forskare och näringslivsaktörer gemensamt med att formulera frågeställningar, lösa problem, analysera, testa och utvärdera för att åstadkomma vetenskapliga resultat som också ger nytta för medverkande näringslivsaktörer. Samproduktionsprojekt syftar därmed till att förena högkvalitativa vetenskapliga resultat med nyttoeffekter som stärker medverkande näringslivsaktörers konkurrenskraft.

Samproducerad utbildning och kompetensutveckling 

I samproducerade utbildningsprojekt arbetar lärosäten och externa parter gemensamt med att utveckla och genomföra utbildningar. Genom att utbildningar samproduceras får lärosätena en god inblick i näringslivets kunskaps- och kompetensbehov samtidigt som näringslivet stärker förutsättningarna för en god kompetensförsörjning, vilket är en förutsättning för näringslivets utveckling och långsiktiga konkurrensförmåga. 

Akademi och näringsliv väljer område och inriktning för projekt 

KK-stiftelsens utlysningar är öppna för projektförslag inom alla ämnes- och verksamhetsområden. Det är akademin och näringslivet som gemensamt väljer de områden och frågeställningar som har både vetenskapligt intresse och god företagsrelevans. De projekt som stiftelsen finansierar spänner därför över många olika vetenskapliga områden och branscher.  

De samproducerade projekt som stiftelsen beviljar ska alltid ha ett eget vetenskapligt värde och en nytta som är bredare än vad ett enskilt företag kan tillgodogöra sig. Detta innebär att stiftelsen i princip alltid kräver att minst två av varandra oberoende företag ska medverka i varje projekt. 

Värdet med samproduktion för näringslivet
  • Finansiering
    Dela utvecklingskostnader 
  • Innovation
    Nya idéer, trender och omvärldsbevakning 
  • Utveckling av medarbetare
    Nya roller, nya arbetsuppgifter och nya nätverk 
  • Kompetenstillgång
    Rekrytering och främja tillväxten av kompetenscenter 
  • Utveckling av nya lösningar
    Verifiering, minska utvecklingstid, dela teknisk risk 
  • Utveckla partnerskap
    Utveckla formerna för samproduktion med externa aktörer 
  • Teknologiskt ledarskap
    Främja standardisering, sätta agendan, inspirera andra 
Fördelar med samproduktion för akademin
  • Kunskapsutveckling
    Tillgång till relevant, ny och kommande kunskap 
  • Data och material
    Tillgång till utrustning och data hos näringslivspartners 
  • Utveckling av medarbetare
    Fördjupade insikter och ökad förståelse  
  • Utveckla partnerskap
    Kontakt med människor med förmåga att omsätta kunskap och driva förnyelse, vilket också skapar nya möjligheter