
Hur akademi & näringsliv samarbetar
Vad menar vi med näringsliv?
Vår näringslivsdefinitionMed näringsliv avser KK-stiftelsen framförallt privatägt näringsliv. I de fall då det finns ett offentligt ägande i ett bolag vars verksamhet bedrivs på en konkurrensutsatt marknad, och bolaget finansierar sin verksamhet på sätt som företag gör inom näringslivet, kan även denna verksamhet inräknas i begreppet. Detta innebär att företaget inte får ha offentliga bidrag eller avgifter som en avgörande del av sina intäkter.
För all verksamhet gäller att den inte ska vara av enbart förvaltande karaktär. Verksamheten ska framförallt producera produkter eller tjänster. Företagen ska vara verksamma i Sverige i en sådan utsträckning att deras insatser utgör ett värde för samproduktionen och att de har möjlighet att integrera resultaten från samproduktionen i sin verksamhet här. Näringslivets medverkan i specifika projekt beskrivs utförligt i våra programbeskrivningar och utlysningstexter.
Stärkt konkurrenskraft genom samproduktion
Värdet för företag
Det finns många fördelar för näringslivet att samproducera forskning eller utbildning med akademin. Det kan exempelvis handla om ökad kompetensutveckling, delade utvecklingskostnader och att nya lösningar utvecklas.
Värdet för akademin
För akademin kan samproducerade projekt med näringslivet till exempel innebära tillgång till relevant, ny och kommande kunskap. Det skapar också möjligheter till att utveckla medarbetarna, utveckla partnerskap och få tillgång till data och material som annars inte hade varit möjligt.
Samverkan fungerar som allra bäst när den bygger på ömsesidig respekt och är långsiktig
Det är en win-win situation
Akademin behöver industrin och industrin behöver akademin
Näringslivets medverkan och nytta
Stödformer med samproduktion i fokus
I stiftelsens verktygslåda finns ett antal program som Sveriges högskolor och nyare universitet kan söka medel från för att samproducera forskning eller utbildning tillsammans med näringslivet.
Nytta för näringslivet
Alla ansökningar som inkommer till oss bedöms utifrån fyra bedömningskriterier, varav ett tar sikte på projektets förmåga till samproduktion och nytta för näringslivet.