Arkiv: Artiklar

  • Läs mer

    Tony Gorschek: ”Vi bor, lever och andas där, med företagen!”

    Problem är till för att lösas, och ibland måste problem omdefinieras för att rätt lösning ska komma på plats. Det är orden från Tony Gorschek, professorn i mjukvaruteknik vid Blekinge Tekniska Högskola, som ser det som en självklarhet att arbeta tillsammans med företag.

  • Läs mer

    Kunskapens nyanser ­– ny bok om möten mellan forskning och praktik

    En hyllning till samverkan I 30 år har KK-stiftelsen möjliggjort forskning och utbildning som genomförs i samproduktion mellan akademi och näringsliv. Därför firar vi vårt jubileum med en hyllning till samverkan. Jubileumsboken ”Kunskapens nyanser – berättelser om samverkan” bygger på intervjuer med nio framstående personer som lyckats bryta ner barriärer...

  • Läs mer

    Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten

    Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten. ”Det finns ett stort behov av...

  • Läs mer

    Jan-Olof Jacke: Ett nyfiket och prestigelöst förhållningssätt

    För somliga är samverkan något som kommer naturligt, och som helt enkelt handlar om en nyfikenhet och lust att lära av andra. Jan-Olof Jacke, vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och tidigare vd för AstraZeneca Sverige, är en sådan person. För att lyckas med samverkan behöver man också vara orädd, prestigelös och förstå värdet av att mötas.

  • Läs mer

    Sepehr Mousavi: Innovationer som odlas fram

    Samverkan leder ofta till nya idéer, nya projekt och ibland till och med till nya bolag. För Sepehr Mousavi på Swegreen och de forskare som de arbetar tillsammans med handlar det om att dela idéer, utveckla smarta lösningar och utmana varandra i tanken om vad som är möjligt. Det är processen – kunskapandet – som är intressant och som skapar värde.

  • Läs mer

    Nytt projekt undersöker effektiv och hållbar köttproduktion

    Att frysförvara kött blir allt viktigare i livsmedelskedjan, men vi vet alldeles för lite om hur det påverkar köttets kvalitet. Nu leder Högskolan Kristianstad ett projekt som ska förbättra metoderna för frysning och tining – och minska matsvinnet på vägen.

  • Läs mer

    Dags att reformera systemet för kompetensförsörjning!

    Livslångt lärande blir allt viktigare, men systemet är idag inte ändamålsenligt utformat. Nu presenterar vi tre reformförslag för att förbättra yrkesverksammas möjlighet till kompetensutveckling.

  • Läs mer

    En finansiär för framtiden – KK-stiftelsen lanserar ny strategi

  • Läs mer

    Datadriven innovation och digital integritet – går det ihop?

  • Läs mer

    Film från lanseringen av utlysningar 2024