Tio forskningsprojekt får finansiering för att möta näringslivets utmaningar

Kan svenska industrier ersätta fossila material med biobaserade alternativ? Och hur kan gränsöverskridande samarbeten lösa kompetensbristen på landsbygden? Nu satsar KK-stiftelsen 44 miljoner kronor på tio innovativa forskningsprojekt som ska möta aktuella utmaningar inom näringslivet.

Satsningen sker inom forskningsprogrammet Hög, som sedan den första utlysningen 1995 har främjat innovation, utveckling och förnyelse hos både lärosäten och företag. De beviljade projekten spänner över en stor bredd av vetenskapliga områden, men delar ett gemensamt mål: att skapa konkret nytta för svenska företag.

Projekten som får finansiering har ansökt i öppen konkurrens och granskats av både internationella forskare och en extern expertpanel. Av totalt 44 inkomna ansökningar bedömdes dessa tio ha allra störst potential att bidra till såväl forskningsfronten som utveckling i näringslivet.

Det är glädjande att vi kan finansiera projekt som håller mycket hög vetenskaplig kvalitet och som samtidigt har potential att skapa verklig förändring. Projekten som nu beviljas medel visar tydligt hur samverkan kan leda till både innovation och samhällsnytta.
Martin Fröberg
Programansvarig på KK-stiftelsen

Bland de beviljade projekten finns ett vid Karlstads universitet som ska utforska landsbygdsutveckling genom platsdesign. Ett annat projekt, vid Linnéuniversitetet, fokuserar på att utveckla förnybara material för industrin.

Företag i samverkan för en levande landsbygd

Små orter på landsbygden brottas ofta med säsongsvariationer och kompetensbrist – men lösningen kan finnas i gränsöverskridande samarbeten. Vid Karlstads universitet vill forskare bana nya vägar för stärkt kompetensförsörjning och attraktionskraft.

”Vi avser med detta projekt att skapa synergier mellan industriföretag och företag inom besöksnäringen. Industriföretag har en viktig roll i samhällsutvecklingen och är ofta väsentliga för att hålla många landsbygdsorter vid liv samtidigt som de kämpar för att rekrytera kompetens. Samtidigt kan besöksnäringen vara avgörande för att locka både arbetskraft, invånare och besökare till en ort”, säger projektledaren Lotta Braunerhielm, docent i kulturgeografi.

Genom att använda platsdesign som metod tar projektet sikte på att stärka orternas attraktionskraft och utveckla nya sätt att arbeta med kompetensförsörjning. Industriföretag och företag inom besöksnäringen kommer bland annat att samverka i en serie workshops där kreativa, multifunktionella lösningar tas fram för att sedan testas i praktiken. På sikt hoppas projektet bidra till en mer flexibel arbetsmarknad där företag delar på kompetenser, så kallad ”shared skills management”.

Forskarna vid Centrum för Geomediastudier och Service Research Center (CTF) kommer att kombinera sina expertiser inom regional utveckling, turism, innovation och serviceforskning för att skapa nya kunskaper och värde för såväl forskning och utbildning som näringslivet.

Att bidra till en förändrad syn på hur tillverkningsindustrier och turistföretag kan vara varandras resurser är viktigt både för de deltagande parterna och det bredare näringslivet. Genom företagens deltagande i projektet hjälper de till att vara goda ambassadörer för landsbygden samtidigt som de bidrar till platsens attraktivitet.
Lotta Braunerhielm
Karlstads universitet

Biobaserade slipmaterial ska göra industrin grönare


Termohärdande hartser, även kallade härdplaster, är viktiga material inom bland annat bilindustrin, datorindustrin, flygindustrin och byggbranschen. De används ofta i slipprodukter eftersom de klarar höga temperaturer och tuffa förhållanden utan att mjukna eller gå sönder. Tyvärr framställs de nästan uteslutande från fossila källor som är skadliga för miljön.

Bristen på hållbara och stabila alternativ från förnybara källor är det största hindret för den svenska kemi- och slipmaterialindustrin i arbetet med att minska sitt koldioxidavtryck och sin påverkan på miljö och hälsa.
Reza Hosseinpourpia
Linnéuniversitetet

Nu ska Reza Hosseinpourpia, docent i skogliga biomaterial vid Linneúniversitet, leda ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla nya termohärdande hartser från förnybara källor. Projektet länkar samman forskare vid Linnéuniversitetet med sju nationella och internationella företag inom kemikalier, slipprodukter och skogsindustrin – och täcker därmed hela värdekedjan från råmaterial till slutprodukt.

”Projektet är mycket viktigt för att öka kunskapen om biobaserade polymerer för olika tillämpningar. Det kommer inte bara att stärka forsknings- och utbildningsmiljön vid Linnéuniversitetet, utan kommer också att ge svenska industrier verktyg för att aktivt delta i omställningen till ett grönare samhälle – och stärka sin roll på den globala marknaden”, säger Reza.

Alla beviljade projekt

I tabellen listas de 10 projekt som beviljades finansiering i 2024 års utlysning inom Hög.

ProjekttitelLärosäteFinansiering (SEK)
GENESIS: Generativa AI-agenter för Programvaruteknik: Skicklighet, Integration och SinnesroBlekinge tekniska högskola4 694 863
Långsiktig hållbar utveckling av mjukvaruintensiva produkter och tjänsterBlekinge tekniska högskola4 778 310
SAWED - Innovativa sågklingor för tunnare kapsnitt via differentierad värmebehandlingHögskolan i Gävle4 756 422
AI-CAST - Artificiell Intelligens-baserad Kvalitetssäkring av Högtrycksgjutning med Hjälp av Datadrivna Analys och Maskininlärning MetoderHögskolan i Skövde4 192 497
Effektiv uppskattning av syntetisk dataintegritet och -användbarhetKarlstads universitet4 786 834
Operationalisering av mänskliga rättigheter i utformningen av AI-stödd digital hälsa (OPEHRA)Karlstads universitet 4 792 142
Platsdesign – vägen till hållbara rurala ekosystemKarlstads universitet 3 985 200
BiTHRA: Biobaserade THermosethartser för abrasiva tillämpningarLinnéuniversitetet4 800 000
Mikroalgers roll i industriell cirkulär vattenekonomiLinnéuniversitetet4 076 578
Utandningsluft som verktyg för att mäta kvartsdamm-exponering, samt dess inverkan på lunghälsanÖrebro universitet4 796 767

Kontakt