Högskolan i Borås leder storsatsning på AI för en cirkulär textilindustri

KK-stiftelsen satsar 48 miljoner kronor på forskningsprofilen TexAI – ett omfattande samarbete med 19 företag och branschorganisationen TEKO som ska bidra till en mer hållbar textil- och modeindustri genom AI. Tillsammans med finansiering från medverkande parter har satsningen en total budget på 116 miljoner kronor under åtta år.

Till vänster: Nawar Kadi, professor i textilteknologi vid Högskolan i Borås. Till höger: Gustaf Juell-Skielse, professor i informatik vid Högskolan i Borås.

TexAI – Knowledge in AI-Driven Innovation for Circular Ecosystems in the Textiles and Fashion Industry är ett samarbete mellan Textilhögskolan och Institutionen för informationsteknologi på Högskolan i Borås. Projektet ska utveckla AI-baserade lösningar som främjar cirkulära flöden, minskar miljöpåverkan och stärker den svenska textilindustrins konkurrenskraft.

TexAI är ett bra exempel på hur ett lärosäte bygger tvärvetenskapliga samarbeten som både kan profilera forskningen och möta näringslivets dubbla utmaning inom hållbarhet och digitalisering. TexAI har potential att transformera svensk textilindustri och därmed öka Sveriges konkurrenskraft.
Eva Schelin
Vd på KK-stiftelsen

Genom att integrera artificiell intelligens i textilåtervinning, produktionsprocesser, produktdesign och försörjningskedjor adresserar projektet centrala utmaningar inom industrin, såsom avfallshantering, resurseffektivitet och miljöpåverkan. TexAI förenar textil expertis med den senaste AI-tekniken för att främja innovation och stärka konkurrenskraften inom den svenska textilsektorn, vilket möjliggör långsiktig hållbar utveckling och internationellt ledarskap.

Exempel på frågor som ska studeras är användningen av AI för att sortera textilavfall mer effektivt, designverktyg som förenklar användning av återvunna material och optimering av produktionskedjor för smartare användning av resurser.

”Det här är ett viktigt steg mot att forma framtidens textilindustri. Genom samarbetet mellan textil och IT kan vår forskning driva innovation och hållbar utveckling – något som stärker både regionens position och svensk konkurrenskraft internationellt”, säger Mats Tinnsten, rektor vid Högskolan i Borås.

”TexAI samlar spetskompetens inom både textil och artificiell intelligens. Det ger oss unika möjligheter att utveckla tekniker som gör verklig skillnad – för industrin, miljön och samhället”, säger Nawar Kadi, professor i textilteknologi vid Högskolan i Borås.

”För att skapa cirkulära ekosystem krävs digital intelligens genom hela värdekedjan. TexAI ger oss verktyg att bygga nya, smarta lösningar där data och automation blir en drivkraft för hållbar innovation, säger Gustaf Juell-Skielse”, professor i informatik vid Högskolan i Borås.

”Textilhögskolans utmärkelse som ny KK-forskningsprofil är exakt den typ av satsning som kan bidra till branschens utmaning om att kombinera cirkulär omställning med stärkt konkurrenskraft. Vi på TEKO har länge pekat på avancerad textilåtervinning, digitalisering och AI som några av de områden som kommer att bli viktiga vid framväxten av framtidens textila värdekedjor. Med TexAI får Sverige ett forskningsnav som kopplar ihop branschens behov med hög forskningskompetens. Det kommer att skapa konkreta resultat, både för industrin och den hållbara omställningen”, säger Cecilia Nykvist, vd på TEKO, Sveriges Textil & Modeföretag.

TexAI omfattar fem forskningsområden
  • AI-assisterad återvinning och tillverkning
  • AI i textiltryck och funktionalisering
  • Hållbar design med AI
  • Optimering av textila ekosystem
  • AI Foundry för datahantering och artefaktutveckling

Kontakt