en fabriksgolv med maskiner och arbetare i orangea västar

Utbildning för yrkesverksamma

Viktiga datum

Ansökningsperiod: 9 september 2025 4 februari 2026.

Beslut om finansiering: Maj/juni 2026

Projektstart: Tidigast september 2026 och senast februari 2027.

Med programmet Utbildning för yrkesverksamma vill KK-stiftelsen ge lärosäten möjlighet att tillsammans med näringslivsaktörer utveckla sin förmåga att möta näringslivets behov av kompetensutveckling för yrkesverksamma. Från och med 2025 ersätter programmet det tidigare programmet Expertkompetens.

Bakgrund och syfte

Sverige står inför en rad komplexa samhällsutmaningar samtidigt som en snabb teknisk utveckling leder till en omfattande transformation av näringslivet. Sammantaget bidrar detta till förändrade och ökande behov av relevant kunskap och kompetens, behov som inte längre kan tillgodoses enbart genom tillskott av nyutexaminerade individer. Ett allt viktigare bidrag kommer därför att vara kompetensutveckling av redan yrkesverksamma och återkommande utbildning under arbetslivet.

För många lärosäten utgör yrkesverksamma studenter en nytillkommen målgrupp som föranleder anpassningar av utbildningsverksamheten. Detta för att på ett ändamålsenligt sätt kunna möta gruppens behov och förutsättningar för utbildning.

Utformning av projektet

Programmet erbjuder finansiering för utveckling av arbetssätt och former för utbildningsverksamhet för yrkesverksamma. Projektet ska innebära en nära samverkan mellan lärosäten, näringslivsparter, och eventuellt andra relevanta parter. Tillsammans ska parterna analysera och definiera kompetensbehov, samt gemensamt utveckla och testgenomföra relevanta utbildningsinsatser.

För att kunna matcha sökande forsknings- och utbildningsmiljös behov och förutsättningar erbjuds programmet i två varianter – Mini och MaxiMer information om de två varianterna finns i utlysningstexten.

Förutsättningar och villkor

Sökande: Lärosäten inom KK-stiftelsens målgrupp med examenstillstånd på lägst masternivå. Kan genomföras i samverkan mellan forsknings- och utbildningsmiljöer på flera lärosäten. Läs mer om lärosäten som vi stödjer.

Krav på medfinansiering: Näringslivsaktörernas sammanlagda medfinansiering ska motsvara minst 10 procent av det belopp som söks från KK-stiftelsen. En enskild näringslivsaktör får inte stå för mer än 70 procent av den totala medfinansieringen.

Maximalt stödbelopp: 5 miljoner kronor (Mini) eller 12 miljoner kronor (Maxi).

Maximal projekttid: 3 år (Mini) eller 5 år (Maxi).

Bidrag till starka forsknings- och utbildningsmiljöer

Programmet bidrar genom att forsknings- och utbildningsmiljön utvecklar sin samverkan med näringslivet genom kompetenshöjande utbildningsinsatser för yrkesverksamma. Programmet bidrar även till att stärka relationen mellan akademi och näringsliv inom områden som anknyter till miljöns forskningsinriktningar, något som bidrar till profilering.

Ansökan

Du ansöker via vårt vårt ansöknings- och rapporteringssystem SBS Manager. Observera att ansökningsperioden startar den 9 september 2025.

Beviljade projekt 2025

ProjekttitelLärosäteProjektledareStartdatumSlutdatum
Hållbar produktion genom industriell digitaliseringMälardalens universitetJessica BruchSeptember 2025Augusti 2030
Expertkompetens i fysisk aktivitet vid neurologisk sjukdomGymnastik- och idrottshögskolanMaria EkblomSeptember 2025Augusti 2028

Kontakt