Att söka finansiering

Här kan du läsa om hur det går till att söka finansiering från KK-stiftelsen. I respektive programs utlysningstext finns detaljerad information om programmets mål och syfte, formella krav, bedömningskriterier, tidplan etc. Vid oklarheter eller frågor är du välkommen att kontakta ansvarig för programmet vid vårt kansli.

I enlighet med våra stadgar finansierar vi forskning och kompetensutveckling på avancerad nivå eller forskarnivå vid Sveriges högskolor och nyare universitet. KK-stiftelsens finansiering går till lärosätet och söks av en operativt ansvarig projektledare som ska bedriva projektet i en angiven forsknings- och utbildningsmiljö vid lärosätet.

Program och utlysningar

KK-stiftelsen erbjuder ett flertal årligen återkommande programformer för finansiering. Några är primärt inriktade på finansiering av forskning, medan andra inriktar sig på utveckling av utbildning på avancerad nivå och forskarnivå.

Programmen utlyser finansiering en gång per år för att möjliggöra för lärosätena att kunna planera sina ansökningar långsiktigt och strategiskt.

Utöver de cykliskt återkommande programmen erbjuder vi även programmet KK-miljöer som ger lärosätesledningar ett verktyg för att långsiktigt och strukturerat driva arbetet med profilering av forskning och utbildning på avancerad nivå. KK-stiftelsen kan även erbjuda särskilda utlysningar.

Utlysningscykel

Notera! Utlysningscykeln gäller kommande tre år givet att det pågående strategiarbetet inte föranleder några stora förändringar.

ProgramÖppnarStänger
HögSeptemberNovember
ProspektSeptemberNovember
RekryteringarSeptemberNovember
AvansSeptemberNovember
ForskningsprofilerSeptemberFebruari
SynergiSeptemberFebruari
FöretagsforskarskolorSeptemberFebruari
ExpertkompetensSeptemberFebruari

Vem kan ansöka?

KK-stiftelsen fnansierar projekt vid  Sveriges högskolor och nyare universitet. I dag ingår 22 lärosäten i vår målgrupp.

Förutsättningar och villkor

De olika programmen ställer specifika krav på förutsättningar och villkor för en ansökan och dessa finns beskrivna i respektive utlysningstext. Gemensamt är dock att alla KK-stiftelsens program ska bidra till att bygga starka forsknings- och utbildningsmiljöer inom lärosätenas profilerade områden.

Samproduktion

Alla projekt som stiftelsen finansierar ska utformas i samproduktion mellan akademi och näringsliv. Hur näringslivet ska medverka i specifika projekt beskrivs utförligt i utlysningstexterna för respektive program, men i flera program krävs även medfinansiering från näringslivet motsvarande KK-stiftelsens finansiering. Medfinansierade näringslivsaktörer måste uppfylla KK-stiftelsen krav.

Kriterier för medfinansierande näringslivsaktörer 

Öppet för alla ämnen

KK-stiftelsens utlysningar är öppna för alla vetenskapliga och konstnärliga ämnesområden. Endast nedan lärosäten kan söka finansiering från oss.

Hur går det till att ansöka?

1. Skapa ett konto

Alla ansökningar till KK-stiftelsen lämnas in via vårt ansökningssystem SBS Manager. Ansökan ska lämnas in av projektets projektledare som skapar ett personligt konto i SBS Manager. Det är viktigt att det är du som är projektledare som skapar och administrerar kontot eftersom du då knyts till projektet och till projektets del- och slutrapportering.

Ansök via SBS manager

2. Utforma ansökan

Efter att du har skapat ett konto och loggat in i ansökningssystemet öppnar du upp en ny ansökan genom att klicka på knappen Start a new application. Välj sedan den utlysning/program som du vill söka till.

Instruktioner för hur ansökan ska fyllas i finns i ansökningsformuläret i SBS Manager och i programmets utlysningstext.

3. Lämna in ansökan

När alla uppgifter och bilagor har lagts in i ansökningssystemet skickas ansökan in till KK-stiftelsen.

Måste en redan inlämnad ansökan revideras före sista ansökningsdag kan du kontakta oss (info@kks.se).

4. Så bedöms din ansökan

När du har skickat in din ansökan lämnas den över till KK-stiftelsens kansli och bedömargrupper för beredning. Alla projektansökningar som inkommer till KK-stiftelsen bedöms utifrån fyra övergripande huvudkriterier:

  • Stark forsknings- och utbildningsmiljö
  • Vetenskaplig kvalitet
  • Nytta för näringslivet
  • Genomförande

Bedömningsprocessen

5. Beslut

Beslut om finansiering fattas av KK-stiftelsens styrelse eller vd.