Så kan fler nyttja friskvårdsbidraget
SOFCO är uppdelat i flera delprojekt. I ett av dem undersöks fördelarna med grönt kontorsarbete, både inomhus och utomhus. I ett annat delprojekt har forskarna, med hjälp av enkäter och hälsodata, undersökt hur personer som jobbar på kontor lever och mår. I ett tredje delprojekt undersöks konkreta lösningar för att främja en hälsosam och hållbar livsstil på jobbet.
Att erbjuda friskvårdsbidrag är ett vanligt sätt att främja fysisk aktivitet bland sina medarbetare. Friskvårdsbidraget infördes 1988, men fortfarande finns nästan ingen forskning om hur det används och vilken effekt det faktiskt har på de anställdas hälsa. Inom SOFCO intervjuade forskarna representanter från nio olika företag för att ta reda på hur friskvårdsbidraget nyttjas av medarbetarna.
Resultaten visar att andelen som utnyttjar bidraget varierar kraftigt mellan olika företag, delvis beroende på bidragets utformning.
”Om bidraget är över 3 000 kronor så är det fler som utnyttjar det. Är friskvårdsbidraget för lågt så tycker folk inte att det är värt det – ofta behöver man lägga till pengar för att täcka kostnaden för exempelvis ett gymkort. Det är också fler som utnyttjar bidraget om det finns en förmånsportal som förenklar användningen”, säger Katarina.
Fotograferade hinder i vardagen
Som arbetsgivare finns det flera sätt att påverka medarbetarna till att göra mer hälsosamma val. För att ta reda på vilka insatser som faktiskt fungerar genomförde forskarna en interventionsstudie om hållbar livsstil på jobbet, med fokus på matvanor och fysisk aktivitet. Interventionsstudien inkluderade bland annat en fotostudie med hjälp av appen The Discovery Tool, där deltagarna fick dokumentera faktorer som hindrar eller underlättar en hållbar livsstil på jobbet.
Efteråt möttes deltagarna i en workshop, där de tillsammans med forskarna tog fram en åtgärdsplan för att göra kontoret lite hälsosammare. Ett exempel är ett företag som ville främja promenadmöten och därför la till en funktion för att boka ’walk and talk’-möten i Outlook. På en annan arbetsplats ville personalen gärna röra sig under dagen, men saknade kunskap om närområdet. De valde därför att ta fram en karta till medarbetarna över grönområden och promenadstråk i närheten.
”När vi följde upp deltagarna efteråt kunde vi se en positiv effekt. En liten insats på kontoret kan faktiskt påverka folks vardagsliv”, säger Katarina och fortsätter:
”En jätteviktig sak som vi lärt oss är att betydelsen av att få med sig medarbetarna i diskussioner om hälsofrämjande insatser. Kulturen är jätteviktig. Är det okej att träna på arbetstid? Kan man arbeta från en park? Uppmuntras promenadmöten? Man behöver ha en diskussion om de här sakerna och visa att det är prioriterat”.